Puls, syreupptag samt laktat är objektiva referenser på ens prestationsförmåga. Att optimera träning med hjälp av objektiva mätdata gör den mer effektiv. Kontinuerlig uppföljning ger kunskap om hur kroppen reagerar på träning samt vägledning till träningsmetoder och intensitet.
Hos Aktivitus utför jag konditionstester med mätning av syreupptag på cykel, löpning och mjölksyra, där resultaten jag får hjälper mig styra och planera min träning. Jag får full koll på pulszoner, träningslära, kost, styrketräning, uthållighet, taktik och teknik.
Mjölksyrakoncentration i blodet i relation till puls och effekt på cykel eller kilometertid på löpning ger en exakt bild av hur kroppen reagerar på fysisk belastning och förändringar är möjliga att upptäcka från vecka till vecka i prestationsförmåga. Genom mjölksyramätning ges jag också min egen pulszon för optimal fettförbränning.
Det finns ett samband mellan laktat i blodet och uthållighet. Lite mjölksyra tyder på fettförbränning, dvs god uthållighet. Ökning av laktat tidigt i testet säger att kroppen helst väljer kolhydrater (lagrat glykogen) vilket inte är optimalt för uthållighet. Ju bättre aerob kapacitet desto högre puls kan man ha och ändå bränna fett. Och en hög maximal syreupptagningsförmåga i kombination med hög aerob kapacitet ger en bra fettförbränningskapacitet.
LAKTATTESTER CYKEL OCH LÖPNING
Just dessa testerna kör jag för att få svaret på var mina mjölksyratrösklar finns för den formen jag är i just nu. Testet svarar på vid vilken intensitet jag tränar mest effektivt. Jag lär mig att träna smart och anpassat så jag är väl förberedd inför expeditionen.
Testerna körs med stegrande intensitet där blod tappas från fingret för att mäta mjölksyrenivån (laktatnivån). Detta görs var 3-4 minut.
För varje intervall ökas intensiteten och det blir jobbigare och jobbigare.
I jämna mellanrum får man definiera på vilken nivå på BORG-skalan man upplever intensiteten.
Pulsen, upplevda nivån på BORG-skalan och det faktiska laktatvärdet i blodet registreras och förs in i ett diagram.
Testet avslutas när man nått sin AT2, den anaeroba laktattröskel, dvs “mjölksyratröskeln”.
AEROB TRÖSKEL
Den första fysiologiska tröskeln bestäms där blodlaktatet ökar väsentligt från basnivå. Denna förändring markerar vid vilken intensitet som fettförbränningen börjar avta och därmed påverkar uthållighet på sub- maximal arbetsintensitet.
Vid högre intensitet (än tröskeln) påverkas möjlig träningstid starkt av tillgången på kolhydrater medan fettförbränningen i sammanhanget utgör en obegränsad resurs. Detta värde – mitt pulsvärde på aerob tröskel – är därmed en lämplig intensitet för långdistansträning.
ANEOROB TRÖSKEL
Den andra fysiologiska tröskeln markerar den högsta möjliga intensiteten där kroppen arbetar med tillgång av syre och där bildningen av mjölksyra inte överstiger vad kroppen kan ta hand om och jämnvikt råder.
Vid AT-intensitet kan musklerna arbeta under lång tid förutsatt att kolhydrater finns som bränsle och min prestationsförmåga vid tränings- och tävlingstider över 30 minuter styrs i hög grad av min AT.
VO2 TESTER
Mätning av maximal syreupptagningsförmåga. Testet kan köras på löpband, Crosstrainer, SkiErg eller testcykel. Detta test ger ett litet hum om min uthållighet, men ger ett exakt värde på den maximala mängd syre jag kan ta upp och utnyttja.
De värden man får fram på detta testet är maximala värden på: V02 (mlO2/kg/min), V02 (ml/min), VE ( l/min), Rf (b/min), puls (bpm), samt maximal energiförbrukning (kcal/h).
I kombination med mina andra tester får jag svar på var min svaga länk är. Är det motorn som skall trimmas eller kan jag inte utnyttja den fullt ut? Kort och gott, presterar jag så som jag borde när man jämför syreupptag och tröskelnivåer eller inte. Beroende på svaret är det olika träningsråd som gäller.
I mitt fall handlar det om att syreupptagningsförmågan är på topp men att kroppen inte håller samma nivå. Jag får i nuläget inte ut min fulla potential.
Ovanstående diagram visar resultaten från mina tester. Blå linjen representerar BORG-skalan, upplevd intensitet i en skala från 0 till 18. Den röda står för hjärtfrekvensen, dvs pulsen. Den gula är hastigheten och den gröna visar hur mycket mjölksyra som finns i blodet.
CYKEL
Maxpuls
Estimerad: 188 slag/min
Högsta puls på test: 188 slag/min
Anaerob tröskel (AT/FTP)
Effekt: 220W
Tröskelpuls: 140 slag/min
Aerob tröskel (LT), FatMax
Effekt: 180 W
Tröskelpuls: 120 slag/min
LÖPNING
Maxpuls
Estimerad: 191 slag/min
Högsta puls på test: 188 slag/min
Anaerob tröskel (AT/FTP)
Hastighet: 13,5 km/h
Tempo: 4:25 min/km
Tröskelpuls: 171 slag/min
Aerob tröskel (LT), FatMax
Hastighet: 12,5 km/h
Tempo: 4:45 min/km
Tröskelpuls: 157 slag/min
You can add any HTML here (admin -> Theme Options -> Promo Popup).
We suggest you create a static block and put it here using shortcode
No products in the cart.